PRVO ISUSOVO ČUDO

Prvi važni element ovoga evanđeoskog ulomka (Iv 2,1-12) Isusova je majka Marija. Ona posreduje, tj. ona je ta koja od Isusa traži da učini čudo i pomogne mladencima u nevolji. Iako se Isusov odgovor na prvi pogled čini kao odbijanje, ipak Isus, na majčinu zamolbu, čini svoje prvo čudo. Ovaj događaj – kad Marija moli Isusa – kršćanima je vrlo drag. U njemu vide nadu i sigurnost da se i sami mogu utjecati Isusovoj i svojoj majci Mariji te da će im Isus, kao njezin sin, pomoći po njezinu zagovoru. Zato su se kršćani stoljećima utjecali Blaženoj Djevici Mariji s vjerom u njezin moćni zagovor. O tome nam zorno svjedoči nebrojeno mnoštvo crkava i oltara koji su posvećeni upravo Blaženoj Djevici Mariji koja je uvijek uza svoj vjernički narod te koja ga prati i pomaže svojim moćnim majčinskim zagovorom s nebesa.

Drugi važni element ovoga evanđeoskog izvještaja Marijine su riječi: „Što god vam rekne, učinite!“ Da bismo mogli od Boga očekivati pomoć u našem svakodnevnom životu, potrebno je truditi se živjeti po Božjim zapovijedima i odredbama. Ne smije se dogoditi da kao kršćani sebi dopustimo svakakav život, pogotovo dok nam je dobro i dok nam ide u životu, a kad nastanu poteškoće, onda tražimo od Boga pomoć i žalimo se ako ta pomoć nije odmah došla i onako kako to mi očekujemo. Bog od nas traži da živimo po njegovim zapovijedima te da svoj život trajno usmjeravamo prema Isusu Kristu i Evanđelju. Ukoliko tako budemo činili, onda se možemo s pouzdanjem utjecati Bogu i on će nam, kad On to bude smatrao potrebnim i korisnim za nas, pomoći i izbaviti nas iz nevolja i problema u kojima se nalazimo.
Na koncu, treći element koji bih istaknuo u današnjem evanđelju jest činjenica da je Isus svojim pretvaranjem vode u vino, učinio nešto bolje (novo vino) od onoga što je bilo prije (staro vino). Božja intervencija u našem životu uvijek donosi nešto što je bolje od onoga što smo imali prije. “Dobro vino“ o kojemu nam govori evanđelist Ivan jesu sve Božje intervencije u našem životu jer Bog čini samo dobro. Kad Bog djeluje u našem životu, onda to čini kako bi nama bilo bolje. Potrebno se pouzdati u Boga i dopustiti mu da djeluje u našem svakodnevnom životu jer Bog zna bolje od nas što nam je potrebno i Bog će sigurno to učiniti bolje nego što bismo mi to sami sebi učinili.

Neka nam ovo Isusovo prvo čudo, koje je učinio u Kani Galilejskoj, doista bude poticaj da se s povjerenjem obraćamo našoj nebeskoj majci Mariji te vjerujmo da Isus čuje i uslišava njezine molitve koje posreduje za nas kršćane ovdje na zemlji.

fra Ivan Macut

(izvor: https://www.zupa-sracinec.hr/)