PRVOPRIČESNIČKO SLAVLJE U ŽUPI GOSPE VAN GRADA

U subotu 7. svibnja u župnoj crkvi Gospe van Grada, s početkom u 11 sati upriličeno je slavlje sakramenta Prve Pričesti. Pedeset i dvoje prvopričesnika pristupilo je prvi puta stolu Gospodnjemu.  Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Filip Milanović Trapo uz koncelebraciju fra Josipa Klarića. Djecu je za sakrament Prve Pričesti i za ovo njihovo veliko slavlje pripremala s. Antonija Šilović. Crkva je bila ispunjena bjelinom prvopričesničkih haljina, ali još više bjelinom i čistoćom  dječjih srdaca koja su skladno i uživljeno sudjelovala u čitanjima i recitiranju pripremljenih sadržaja, kao i lijepom i skladnom pjevanju pod vodstvom gospođe Dijane Gaši.

Kako je Prva Pričest bila u mjesecu svibnju, posvećenom Blaženoj Djevici Mariji, stoga je sve bilo u znaku cvjetova koji su predstavljali s imenima prvopričesnika jedan veliki buket za našu nebesku Majku.

Prva Pričest očima i srcem jedne majke

Pomisao na Misu Prve svete Pričesti budi asocijacije na bijele haljine, vjenčiće u kosi i okićenu svijeću, dječju pjesmu, dostojanstvo kojemu se uče djeca, ti maleni ljudi koji postaju hram Kristov. Tako je bilo i na Misi Prve svete Pričesti 07. svibnja 2022. u crkvi Gospe van Grada u Šibeniku. Sve je bilo tako dječje, od tihog žamora uzbuđenja pred početak Svete Mise do njihove pjesme i recitacije Kristu, i tako svečano, u miru i zajedništvu. Uz Božji blagoslov i veliki trud časne Antonije, patera Filipa i gospođe Diane koji nisu ništa htjeli prepustiti slučaju i vođeni svojim bogatim iskustvom, velikom željom i požrtvovnošću pripremili su 52 ovogodišnjih prvopričesnika na najljepši mogući način na slavlje njihove Prve Pričesti. Slavlje bez pompe, slavlje u kojem su iz svakog djeteta potaknuli ono iskreno dječje slavljenje u kojemu je svako dijete aktivno sudjelovalo, čime im je dodatno usađeno sjećanje na ovaj sveti čin. Tako i njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima koji su ih molitvom došli pratiti u ovoj Svetoj Misi te se ozarenih lica mogli poistovjetiti euharistijskom slavljenju sa svojom djecom.

Kada me ovih dana kao roditelja pitaju kako je prošla Prva Pričest mojih djevojčica, iz srca izlazi odgovor  – blagoslovljeno! Taj blagoslov s Mise Prve svete Pričesti pratio nas je i u nastavku  toga dana i još nas uvijek prati i rado vraća u te trenutke Svete Mise i na taj sveti čin.

Hvala dragome Bogu na ljudima koje je postavio da u molitvenom i svečanom duhu pripreme naše prvopričesnike za taj presveti sakrament – časnoj Antoniji, patru Filipu i gospođi Diani.