SPROVOD S. TATJANE PECIĆ

Uoči Cvjetnice, 27. ožujka ispratili smo na vječni počinak našu s. Tatjanu Pecić. Sprovodne obrede je na mjesnom groblju Ban u Podstrani predvodio župnik don Nikola Mikačić  u zajedništvu s bratom pokojnice vlč.  Milom Pecićem.  Pred same sprovodne obrede okupljene sestre su predmolile molitvu Gospine krunice za pokojnu s. Tatjanu. Misa zadušnica slavljena je župnoj crkvi Gospe od zdravlja. Sestre su predvodile liturgijsko pjevanje predvođene kućnom predstojnicom u Podstrani s. Zdravkom Gverić.

U prigodnoj homiliji je župnik don Nikola je na temelju pročitanog odlomka Ivanovog evanđelja povezao život s. Tatjane s usporedbom o pšeničnom zrnu.  Gospodin je posijao na zemlju s. Tatjanu ne da ostane trajno na zemlji nego da može vječno i istinski  živjeti u njegovom Kraljevstvu. Došao je dan da se Bog proslavi u njezinom životu. Radujmo se s našom s. Tatjanom i neka i nas nada vodi ka Gospodinu. Zahvaljujemo na životu naše s. Tatjane. Na svemu što nam je preko nje dao. Sjećamo se njene radosti i vedrog raspoloženja u njenoj jednostavnosti i raspoloživosti za druge.  Budimo ohrabreni primjerom sestara koje idu ispred nas koje svjedoče o životu koji ne prolazi da i mi sami čeznemo za vječnim životom…

Nakon popričesne molitve obratila se vrhovna poglavarica s. Terezija Zemljić koja je uz njezin bogati životopis zahvalila s. Tatjani, kao i sestrama koje su o njoj vodile brigu: Okupljeni u molitvi ispraćamo našu sestru, usnulu u Kristovu miru, na vječni počinak. S. Tatjana preminula je na svetkovinu Navještenja Gospodinova – na Blagovijest. Znakovito je to. Ona je stalno molila krunicu Blažene Djevice Marije. Gdje god smo je sreli: na hodniku, u blagovaoni, na vrtu ili u kapeli imala je krunicu u ruci. Tako ju je Blažena Djevica Marija na svoju svetkovinu otpratila u vječnost. Ohrabrene smo i utješene vjerom u pobjedu nad smrću Kristovim uskrsnućem i beskrajnom ljubavlju našeg nebeskog Oca koji nas čeka raširenih ruku na drugoj obali života, kamo se preselila naša sestra, gdje će, vjerujemo, zajedno sa svetima postati baštinicom obećane vječnosti.

S. Tatjana prošla je teški put, križni put u svojoj bolesti i patnji. Duže vrijeme bila je nemoćna, iznemogla, bez volje za hranom i s bolovima. 20. siječnja ove godine prebačena je na hitni prijem u Splitsku bolnicu i tada joj je dijagnosticiran karcinom. Metastaze su se proširile u gotovo sve organe i uzrokovale veliku bol i konačno smrt. Liječnici joj nisu mogli pomoći i rekli su da će se ugasiti kao svijeća. Tako se i dogodilo. Okružena sestrama uz bolesničku postelju koje su molile krunicu Božjeg milosrđa s. Tatjana je preminula. Bog joj se smilovao i pozvao je k sebi, gdje, vjerujemo, gleda milosrdno lice Božje i u radosti slavi svoj prelazak u kuću Očevu. … S. Tatjana bila je draga osoba, bezazlena i vrlo šaljiva. Sjećamo se duhovitih priča iz njezina života kojima nas je znala razveseliti i nasmijati. Sada se ona zasigurno veseli u nebu gdje više nema ni boli ni jauka ni tuge.

I što na kraju možemo još kazati, nego: „Hvala Vam s. Tatjana na svemu lijepom i dobrom što ste učinili za ljude u potrebi kao milosrdni Samarijanac, za Vašu vedrinu i dječju bezazlenost. Hvala Vam za vaše svjedočanstvo franjevačke malenosti i jednostavnosti. Neka Vam dobri Bog bude nagrada za sve dobro što ste posijali u mnogim ljudskim srcima i neka Vas primi u svoj zagrljaj.” Izražavam iskrenu sućut rodbini naše s. Tatjane – bratu mons. Mili, sestri Mariji i ostaloj rodbini. Zahvaljujem sestrama u našem samostanu u Podstrani koje su se brinule za s. Tatjanu i njegovale u njezinim najtežim danima. S. Tatjana, počivala nam u miru Božjem i molimo Oca svemogućega koji nas je otajstvom križa ojačao i sakramentom uskrsnuća Sina svojega obilježio: da vam milostivo dopusti da, riješivši se spona smrtnosti, budete pribrojena zboru Božjih izabranika.

s. Mandica Starčević