SUSRET RAVNATELJA KATOLIČKIH OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA IZ HRVATSKE U ZADRU

Susret ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola koje djeluju u Hrvatskoj počeo je u četvrtak 1. srpnja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Dvodnevni susret organizacijski je koncipiran kao stručni skup ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, a inicijativa je Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole. Domaćini u organizaciji susreta su ravnatelji tri zadarske katoličke škole: dr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar, don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina i Igor Cecić, ravnatelj Osnovne glazbene škole sv. Benedikta koja je jedina katolička škola umjetničkog usmjerenja u Hrvatskoj te s. Ana Lipovac, voditeljica Ureda za katoličke škole u Zadarskoj nadbiskupiji. U Hrvatskoj djeluju 24 katoličke škole: 12 je klasičnih gimnazija, odnosno katoličkih srednjih škola i 12 katoličkih osnovnih škola.

„Nacionalni ured za katoličke škole u Hrvatskoj djeluje u sastavu HBK i stavlja veliki naglasak na katoličke škole, na identitet koji te škole trebaju svjedočiti u ovom svijetu. I ovim susretom želimo jačati naše zajedništvo, međusobno poznavanje, specifičnosti koje katoličke škole imaju – da nakon korona krize i određenog otuđivanja, ponovno i fizički budemo zajedno. Da razmotrimo što je bilo iza nas i kojim ćemo koracima krenuti naprijed, uvijek imajući na pameti da je nama uzor i primjer Isus Krist“, rekao je vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole. Prvoga dana mr. don Marin Batur, vicekancelar Zadarske nadbiskupije, predstavio je dokument ‘Odgajati za međukulturalni dijalog u katoličkoj školi’ Kongregacije za katolički odgoj.

O razlogu odabira te teme vlč. Žuljević je rekao: „Želimo pokazati da katoličke škole nisu neko strano tijelo u ovom društvu nego, dapače – katoličke škole svojim kršćanskim vrijednostima i poštovanjem svakoga čovjeka žele doprinijeti bogatstvu ovoga društva, odgoju i obrazovanju. To je Crkva oduvijek činila. …I ovim susretom želimo pokazati da katoličke škole nisu zatvorene škole. One su otvorene škole za svakog čovjeka. U naše katoličke škole ima mogućnost uči svako dijete. Ta je škola odabir roditelja, ali roditelji svojevoljno prihvaćaju program i vrijednosti koje nude katoličke škole“

 „Zahvalni smo i počašćeni što nam je Nacionalni ured HBK dao povjerenje u organizaciji takvog  susreta. To je radni aktiv koji uključuje u sebi duhovnu i rekreativnu dimenziju. Na kraju smo školske godine, svima nam je potrebno druženje, zajedništvo, ali i ohrabrenje, podjela iskustava između ravnatelja različitih škola iz cijele Hrvatske“, rekao je mr. don Ante Sorić o susretu koji je počeo zajedničkom molitvom svih sudionika.

Misu za sudionike susreta ravnatelja hrvatskih katoličkih osnovnih i srednjih škola koji se održava u Zadru, u četvrtak 1. srpnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predslavio je predstojnik Nacionalnog ureda Hrvatske biskupske konferencije za katoličke škole vlč. Ivica Žuljević. Vlč. Žuljević poželio je da euharistijski Isus bude blagoslov radu ravnatelja te zalog poslanja koje u ime i po mandatu Crkve čine u odgoju i obrazovanju. ..“

S. Mandica Starčević, dugogodišnja ravnateljica Katoličke osnovne škole Šibenik, prve katoličke osnovne škole koja je nakon demokratskih promjena osnovana u Hrvatskoj istaknula je bogato iskustvo u radu katoliče škole. „Svakodnevna komunikacija, organizacija rada škole je raznolika iz dana u dan, iz godine u godinu. Rad s djelatnicima, s djecom i roditeljima iziskuje i puno strpljenja, ali zajednički susreti nas obogaćuju. Mnogo je radosti kad prođe školska godina i kad se pripremamo za sljedeću“ rekla je s. Mandica. Susret u Zadru doživljava kao mjesto razmjene iskustava, obogaćenje, poticaj za jačanje suradnje te dogovora i planova za budućnost. „Vidimo da je sve veća potreba za katoličkim školama. Roditelji traže i upisuju djecu u katoličke škole koje su prepoznate po kvaliteti i načinu rada, ali i po duhu, po vjerskoj dimenziji odgoja i obrazovanja u katoličkoj školi i zajedništvu koje se osjeća u njoj“, rekla je s. Mandica.

Ravnatelj Klasične gimnazije u Požegi Ivan Bedeničić, među predstavnicima je Požeške biskupije koja je sa svojih pet katoličkih škola osobito uzorno odmakla u osnivanju katoličkih škola u Hrvatskoj. „Kad se govori o obrazovanju i odgoju, mi u katoličkoj školi kažemo – odgoj i obrazovanje. Odgoj je na prvom mjestu, a i obrazovanje svakako teži savršenosti. Uvijek naglašavamo: naš pedagoški, didaktički, metodički uzor je Isus Krist. Mislim da većeg nadahnuća nema. Ne odričemo se svih ostalih pameti ljudskih. Ali bez ove, Isusove pameti, ne bi to bilo katoličko, ne bi ispunilo svrhu koju smo željeli postići. Želimo zajednički kao mala crkvena zajednica pokušavati uživo provoditi projekt našeg evanđelja. U svemu tome životu, ljude morate naučiti i moliti i raditi, veseliti se i biti normalan“, rekao je Bedeničić.

Susret ima i rekreativno-kulturni karakter te su ravnatelji prvog dana susreta pohodili tri zadarske katoličke škole, Stalnu izložbu crkvenu umjetnosti Zadar i samostan benediktinki sv. Marije gdje su se i susreli sa sestrama benediktinkama. Tijekom večere u sjemeništu „Zmajević“ ravnatelji su se susreli sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. Istaknuvši značaj toga poslanja, nadbiskup im je poželio uspjeh u njihovom odgovornom odgojno-obrazovnom radu.

Katoličke škole u kontekstu društvenih, gospodarskih i drugih promjena u svijetu i u Hrvatskoj“ tema je izlaganja prof. dr. Dijane Vican, rektorice Sveučilišta u Zadru, koje je održala u petak 2. srpnja za ravnatelje hrvatskih katoličkih osnovnih i srednjih škola  u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. U stručno – praktičnom izlaganju u kojem je svaku načelnu stavku potkrijepila primjerom iz prakse, a i sama je provela mnoga istraživanja odgojno-obrazovnih procesa i vrednovanja pojedinih pristupa u Hrvatskoj i svijetu, dr. Vican predstavila je slojevitost, raznolikost potreba, zahtjeve, ali i zamke koje se događaju u odgojno-obrazovnom procesu, ako se manipulira neispravno i parcijalno postavljenim ciljevima ili krivo postavljenim vrijednostima u čijem središtu treba biti dobro čovjeka u cjelovitosti njegovog razvoja. Dr. Vican kolokvijalno se naziva i smatra kumom katoličkih škola u Hrvatskoj, jer je u vrijeme dok je dr. Vican bila državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH osnovano više katoličkih škola u Hrvatsko. j Dr. Vican je govorila i o osobitostima katoličke perspektive u školama. To je holistički pristup koji pokazuje da je čovjek i duhovno biće, a Krist je temelj. „Katolička perspektiva znači mladima ponuditi cjelovito obrazovanje i pomoć u otkrivanju njihove osobne slobode, što je Božji dar. Pomoći djetetu i učeniku da spozna svoju cjelovitost, da traže istinu u životu, promiču zajedništvo, solidarnost, pravdu, ljubav“, rekla je dr. Vican. Navodeći da bi kulturu odgojno-obrazovne ustanove trebalo graditi sljedeće: entuzijazam, opće dobro, posvećenost cilju, dijeljenje znanja i ideja, inspirativnost, povjerenje, empatiju, smisao za humor, strpljenje, energičnost i potporu, prof. dr. Dijana Vican ravnateljima je poručila da i dalje budu vođeni nastojanjem da je „znanje vrijedno znanja i poučavanja“.

Na tom vrijednom i stručnom doprinosu i podršci dr. Vican, na zadarskom susretu zahvalio joj je vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole.

(preuzeto: Zadarska nadbiskupija, IKA)