SVETI FRANJO I BRAT SUNCE

U DV Brat Sunce  u Zagrebu, djeca su se nizom  odgojno-obrazovnih aktivnosti pripremala za svetkovinu Svetog Franje Asiškog i proslavu Dana dječjeg vrtića.

Inspiracija za aktivnosti bio nam je sv. Franjo i njegova Pjesma bratu Suncu po kojoj je dobio ime naš dječji vrtić. U prirodi je sv. Franjo osluškivao, osjećao i gledao   Božje tragove koji su u njemu budili ljubav i (za)hvalu prema Stvoritelju. Spjevao je pjesmu cijelom stvorenom svijetu. Sva stvorenja  nazvao je braćom i sestrama tako je i Suncu spjevao  hvalospjev

“Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim

napose s bratom, gospodinom Suncem:

od njega nam dolazi dan i svojim nas zrakama grije.

Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno,

slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.“

Na temu „Sv. Franjo i brat Sunce“ djeci smo ponudili književno-umjetničke sadržaje (razne slikovnice, dječju Bibliju), videoprikaze, memory kartice – Franjini prijatelji, slagaricu Stvoreni svijet, zemljopisni globus, štapnu lutku sv. Franjo… Tim poticajima i sredstvima istraživali smo i proučavali značenje Sunca za sve stvoreno na zemaljskom planetu. Zajednički smo izradili mozaik „Brat Sunce“ od kolaž papira  za dekoraciju panoa…

Navedenim aktivnostima cilj nam je bio probuditi u djeci radost, divljenje, brigu  za čuvanje prirode, te znatiželju za promatranjem i otkrivanjem ljepote svijeta od Boga stvorenoga.

U utorak, 5. listopada, u župnoj crkvi sv. Kvirina, uz prisutnost roditelja imali smo Euharistijsko slavlje  kojeg je predvodio župnik vlč. Vladimir Kerečeni te kratki prigodni program koji su djeca izvela. Svetom misom zahvalili smo Bogu na daru života i svemu od Njega  stvorenomu  te molili Božji blagoslov za tekuću pedagošku godinu. Za kraj je slijedio prigodni glazbeno- scenski program koji su djeca s radošću prezentirala.

Tako smo vesela srca, uz Božju pomoć i zagovor svetoga Franje započeli   odgojno- obrazovni rad u našoj predškolskoj ustanovi – Brat Sunce.

                                                                      s. Ružica Nimac, odgojiteljica