SVETI MARTIN I SIROMAH

U dječjem vrtiću Brat Sunce u Zagrebu djeca su se pripremala za obilježavanje spomendana sv. Martina biskupa 11. studenog, kroz različite aktivnosti:

  • Pripovijedanje priče o svetom Martinu
  • Dramsko scensku igru: Vitez Martin i siromah
  • Radionicu: Izrada svjetiljki (lanterni) sv. Martina
  • Molitveno-meditativni završetak s upaljenim svjetiljkama.

Cilj priče o svetom Martinu i siromahu, kao i ostalih aktivnosti, bio je razviti kod djece sposobnost empatije i potaknuti ih na međusobnu solidarnost.

Djeca su rado sudjelovala u svim navedenim aktivnostima, a posebno im se svidjela dramsko scenska igra Vitez Martin i siromah, u kojoj su ogrnuli plašt, na glavu stavili kacigu a u ruku uzeli mač.

Djeca su kroz igru uvjerljivo prikazala susret viteza i siromaha. Također, suradnja s roditeljima omogućila je da se upotpune rekviziti potrebni za igru i edukaciju.

S velikim zanimanjem djeca su oslikavala staklene teglice za svjetiljke, pažljivo stavljala u njih dekorativne kamenčiće i lučice. S upaljenim lučicama imali smo molitveno meditativni završetak.

Ukrašene svjetiljke djeca su ponijela kućama da bi ih kod obiteljskog stola upalila i podsjetila članove obitelji na zajedničku molitvu te na razmišljanje o svjetlu i toplini koja je neophodna za svakidašnji život.

Lea Šlibar, odgojiteljica