SVJETSKI DAN KUHARA

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara. Međunarodni dan kuhara postao je jedan od najvažnijih dana za kuhare u cijelom svijetu. Glavni cilj uspostavljanja ovog dana je bio promicanje struke. Kuhari imaju odgovornost prokrčiti put kada je u pitanju korištenje sastojaka na razuman i odgovoran način. Stoga svim našim kuharicama čestitamo njihov dan zahvalne na svakom pripremljenom obroku u koji je utkano mnogo ljubavi!

Kada jedemo, nije nam dovoljno ono što je jestivo, nego želimo u hrani uživati. Posebnu privlačnost ima hrana koja je ugodna mirisa i okusa, a i koja lijepo izgleda. Koliko se samo pozornosti pridaje hrani u njezinoj pripremi! Biti dobar kuhar znači biti umjetnik, ali to ujedno znači skrbiti za druge. Onaj tko priređuje hranu, čini to iz ljubavi prema onima koji će ju blagovati. Nemoguće je i zamisliti što je sve bilo potrebno da bi hrana došla do našega tanjura. Kada o tome razmišljamo, shvaćamo da je naš svaki zalogaj dar Božje providnosti.

Tradicije vezane uz blagovanje hrane i važnost lomljenja kruha prenose se u obiteljima i zajednicama tisućama godina. Ta se poruka danas, uz rast kulture konzumiranja hrane ”s nogu” i stavljanja naglaska na praktičnost gotovih prehrambenih proizvoda, može činiti izgubljenom. No, što bi se dogodilo kada bismo na trenutak zastali i razmislili o inspiraciji ovih šest popularnih kuhara koji vjeruju da je Krist središte njihovih kulinarskih kreacija?


 
1. Kevin Gillespie – Zvijezda emisije Top Chef vjeruje kako je hrana iznimno važna za našu vjeru. Ističe kako je važno razmišljati o tome što i kako jedemo: ”Nije stvar u tome da smo siti; riječ je o komunikaciji s ljudima, o poštivanju prirode i provođenju vremena s obitelji i ljudima koje volimo.”


2. Jeff Young – Poznati katolički kuhar Young tvrdi da “hrana može biti znak Božje ljubavi i brige za nas”. Inspiriran Pismom (hranjenje pet tisuća i blagdan Pashe), kaže: “Hrana nas povezuje. To je znak zajedništva, i to je divno sredstvo proslave s radošću.”
 
3. o. Leo Patalinghug – Brejkdenser, svećenik iz Baltimorea i osnivač pokreta ”Grace before Meals – Molitva prije jela” želi okupiti obitelji oko stola za večeru. On kaže: ”Bog nam se približavao i postajao poznatijim  kroz hranu. Zato se mi trebamo truditi oko drugih i na način da im pripremamo hranu uz vlastite kulinarske napore, bez obzira na to koliko oni možda ograničeni jesu.

     
4. Mary Berry – Poznata sutkinja u britanskoj kulinarskoj emisiji ”Great British Bake Off” izjavila je kako je njezina vjera ”testirana” nakon smrti njezina sina. Od tada “Male stvari me jednostavno ne smetaju”, priznala je. ”Umjesto brige oko svakakvih sitnica, morate gledati vaše blagoslove, a moj je život prepun blagoslova.”
 
5. Delia Smith – Katolička obraćenica, Smith je napisala mnoge popularne kuharice u koje je obitelj i Boga stavila u samo središte. Navodeći: “Moja vjera je moja unutarnja vatra i ona je ta koja nadahnjuje sve što činim”, kuharica je također napisala kršćanske knjige koje opisuju njezin put obraćenja. “Što više tražite, to ćete više pronaći.”
 
6. Massimo Bottura – Ovaj talijanski Michelinov kuhar s 3 zvjezdice, inspiriran papinim pozivom na pomoć siromašnima, bio je uključen u mnoge projekte koji pomažu beskućnicima. Nakon služenja siromašnima tijekom Olimpijade u Rio de Janeiru i sudjelovanja u projektu ”Food for Soul – Hrana za dušu”, svjetski kuhar broj 1 želi hraniti one koji su najpotrebniji s ciljem “obnove dostojanstva ljudi”.