ZAPOČELA MOLITVA DEVETNICE GOSPI OD ZDRAVLJA

 U samostanskoj kapeli Gospe od Zdravlja u kući matici Družbe sestara franjevki od Bezgrješne započela je u nedjelju 12. studenoga molitva devetnice Gospi od Zdravlja. Molitvi devetnice koja počinje u 17 sati prethodi krunica BDM i Gospodine litanije a potom Večernja. Sveta Misa je svakog dana u 7 sati.

Čuj vruću molbu puka svog, o Majko naša,

koju Ti iz srca svog danas prinaša.

U hramu tvom te pozdravlja sav puk u jedan glas:

O Gospe od Zdravlja, moli za nas!

Slika Gospe s djetetom Isusom (Umilna Gospa) štuje se u kapeli kuće matice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne kao Gospa od Zdravlja. Potječe iz XVI. st. a u Šibenik je donesena sredinom XVII. st.  U kronici je zapisano da su je donijeli iz Mletaka braća Omelići, njih sedam, koji su se proslavili u borbi protiv Turaka i konačno dali svoje živote „za krst časni i slobodu zlatnu“. Sliku su poklonili majci Klari Žižić. I ulica u kojoj je bilo prvotno boravište majke Klare i njezine redovničke zajednice Sestara Franjevki u Šibeniku nosila je naziv Ulica sedam Omelića.

Slika se najprije nalazila u jednoj udubini zida najstarijeg dijela samostana. Kasnije je postavljena kao oltarna slika u samostanskoj kapeli i tu je ostala do iseljenja sestara iz svog drevnog boravišta, 1957., u nekadanju kuću obitelji Pini, gdje je postavljena u samostansku kapelu. Slika je bila uokvirena u saliveni srebreni oklop, što je bilo stoljećima svjedočanstvo zahvalnosti vjernika za sve nebrojene milosti dobivene po zagovoru Marijinu. Sliku prate i razni zavjetni darovi vjernika sve do danas. Zabilježena su i ozdravljenja koja su se dogodila po zagovoru Gospe od Zdravlja u samostanskoj kapeli.

     U Domovinskom ratu, 20. rujna 1991., kapela je pogođena granatom i tada je oštećen Gospin lik. Slika je restaurirana i postavljena u novu samostansku kapelu, 9. lipnja 2001., prigodom posvete oltara i blagoslova novog samostana, kao vjerna pratilja i zaštitnica samostana i cijele Družbe sestara franjevki od Bezgrješne od njenih početaka do danas.