ŽUPA BOROVICA PROSLAVILA PATRON I STOLJEĆE POSTOJANJA

Župa Preobraženja Gospodinova u Borovici ponad Vareša proslavila je 6. kolovoza svoj patron i 100 godina postojanja misnim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Suslavilo je 30-ak svećenika, među kojima su bili: provincijal hrvatskih isusovaca o. Dalibor Renić, dekan Sutješkoga dekanata preč. Pero Brkić i sutješki gvardijan fra Bono Tomić te nekolicina njih koji su rodom iz Borovice. Okupilo se i 40-ak redovnica različitih družbi te oko tisuću vjernika koji su došli s različitih krajeva svijeta kamo su nakon posljednjega rata razasuti.

Sve je na početku pozdravio borovički župnik Vlado Vrebac spomenuvši kako su tu župu od njezina osnutka 1922. pa do 1950. opsluživali dijecezanski svećenici, da bi potom bila sve do 1989. povjerena isusovcima, nakon čega njome opet upravljaju biskupijski svećenici.

U propovijedi mons. Vukšić najprije je uputio čestitke povodom jubileja župe te zahvalio svima koji su se znali othrvati i „na pretrpljeno zlo nisu uzvraćali zlom već su ustrajali u dobroti i bili vjerni Božjim zakonima“, premda se tu često živjelo u vrlo teškim okolnostima, iskušenjima i stradanjima. …

Osvrnuvši se na blagdan Preobraženja Gospodinova, istaknuo je da on otkriva duboku Isusovu stvarnost „koju je njegovo ljudsko naličje prikrivalo“. „Tako događaj preobraženja ima duboko i dvostruko značenje u kršćanskoj vjeri i nauku. Radi se o očitovanju Boga Oca koji je potvrdio da je Isus Božji sin. I radi se o očitovanju Krista jer je na njegovu licu zasvijetlila slava Božja pred kojom se, moglo bi se slikovito kazati, kao istanjio veo ljudskosti, koji ju je dotad prikrivao, te je kroz taj veo prosvijetlilo njegovo skriveno lice“, objasnio je mons. Vukšić te poručio kako je Preobraženje Gospodinovo „blagdan iskustva Božje blizine i blagdan poziva na obraćenje, na poslušnost Kristu, na usklađivanje vlastitih želja s voljom Božjom te ima i misionarsko značenje“. …

Borovica je smještena na 1300 m nv, povrh kraljevskog grada Bobovca i na padinama Zorkovice, Javorja i Lipničkog brda, a utemeljena je 1922. odvajanjem pojedinih naselja od, oko 15 km udaljene Kraljeve Sutjeske. Prije posljednjega rata (1991.) imala je 1511 vjernika, još ih je dvije-tri tisuće bilo različitim stranama svijeta. Snage bošnjačke Armije BiH u listopadu 1993. do temelja su srušile župnu crkvu izgrađenu 1926., a župljane protjerali ili ubili. Danas u Borovici živi 50-ak katolika, kojima se u vrijeme godišnjih odmora pridruže mnogobrojni, diljem svijeta, razasuti Borovičani koji nisu zaboravili svoga rodnog kraja. (prema: IKA)

Iz župe Borovice je pet naših sestara: s. Viktorija, s. Augustina  i s. Jozepka Vukančić, s. Klara Pavlović  te s. Nada Pavlović.

foto preuzet: Nedjelja.ba